Lineer Regresyon Nedir ?

Ugur Selim Ozen
2 min readJul 11, 2021

Herkese merhaba , Lineer Regresyon , diğer bir deyişle Doğrusal Regresyon ‘un aslında ne olduğunu bu yazımda basitçe kendi ifadelerim ve grafik görselleri ile de destekleyerek açıklamaya çalışacağım.Keyifli okumalar dilerim.

Öncelikle regresyon nedir kısaca buna değinmek isterim ; iki yada daha çok değişkenin arasındaki ilişkiyi ifade eder.Örneğin , insanların yaşı ve boyunu iki değişken olarak ele alırsak bu zamanla değişen iki parametre arasında belirli zaman periyotlarında ilişkiler vardır.Aşağıda bulunan figür 1 deki grafik regresyon — değişkenlerin ilişkisi kavramını görsel olarak desteklemektedir.

Figür 1 : Tipik bir yaş — boy ilişkisi

Asıl konumuz olan lineer yani doğrusal regresyon konusuna gelirsek , doğrusal regresyon yada doğrusal ilişki kavramını yukarıdaki yaş ve boy ilişkisi için konumlandırabilir miyiz , cevabımız belirli zaman aralıkları için farklı olmaktadır.Demek istediğim insanların boyları yaşları ile en geniş aralıkta 0–23 yaş aralığı için ORANTILI olarak artış gösterirken 23 -50 yaş aralığı yaş- boy ilişkisi için sabit 50 yaşından sonra ise yaş ve boy grafiğinde negatif yönde ORANTILI olarak azalış göstermektedir.Peki 0–23 yaş aralığı için yaş ve boy ilişkisinde doğrusallık var diyebilir miyiz yada daha açık ifade ile bu zaman aralığında kişinin boyu her yıl aynı miktarda mı artış gösterir , cevap hayır . Bu noktada yaş ve boy ilişkisi doğrusallığı karşılamamaktadır.

Figür 2 : Tipik bir Doğrusal ilişki grafiği

Peki doğrusal ilişki-regresyon nedir artık ona değinelim.Yukarıda bulunan figür 2 grafiğini kullanarak günlük hayat ve ilkokulda çözdüğümüz problemleri ele alalım.’Ayşe teyze pazara gittiğinde elmanın kilosunun 2 TL olduğunu görüyor ,Ayşe teyze 3 kilo elma almak isterse kaç TL öder ? ’ sorusu aslında doğrusal ilişkinin en temel ve basit örneklerinden birisidir.Ayşe teyze her bir kilogram artışında satıcıya ödeyeceği parayı aynı oranda yani 2 TL daha arttırmaktadır.İşte doğrusal ilişki önceki verilere bakarak sabit artış sayesinde sonraki verileri doğrulukla tahmin etmemize imkan sağlar.Ayşe teyze 10 kilogram elma almak istediğinde 20 TL ödemesi gerektiğini bilir.Çünkü bu örnek için (fiyat = 2 * kg) hesaplamasını kullanırız ve işler karmaşıklaştıkça bu ifadeye fonksiyon daha sonra model adını veririz.

Bu yazımda kendi ifadelerim , görseller ile de destekleyerek Lineer Regresyon -Doğrusal İlişki aslında nedir basitçe anlatmaya çalıştım.Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile …

--

--

Ugur Selim Ozen

Data Engineer who is developing himself in Big Data Processing, Data Analytics, Machine Learning and Cloud Technologies. https://ugurselimozen.github.io/